Waarom worden kunstwerken gebruikt in televisieseries? In deze serie blogs diep ik iedere aflevering een scene uit. Deze keer: wat doet dat schilderij van Terry Rodgers bij True Detective?
True Detective, seizoen 2, aflevering 1 (en 2)
Meestal gaan kunstwerken in televisieseries redelijk ongemerkt aan de kijker voorbij. Zo niet aan de fans van de HBO-serie True Detective. Deze serie zit namelijk vol symbolen en er zijn veel blogs geschreven over alle aanwijzingen in het eerste seizoen. Het tweede seizoen is net begonnen en meteen in de eerste twee afleveringen hing een schilderij van Terry Rodgers prominent in beeld. Waarom? [Een waarschuwing voor kleine spoilers]
Het uitgangspunt van het tweede seizoen van True Detective is hetzelfde als het eerste: detectives lossen een zaak op. Maar dat is dan ook het enige wat de seizoenen met elkaar gemeen hebben, want de hoofdrolspelers zijn anders, de locatie is anders, de zaak is anders. Oftewel: het is weliswaar het tweede seizoen van een serie, maar je hebt er weinig voorkennis voor nodig. Wat wel handig is om te weten, is dat de schrijver in seizoen één kleine visuele hints (bijvoorbeeld The King in Yellow) naar de identiteit van de moordenaar verstopte. Dus ook in het tweede seizoen heeft ieder decorstuk en iedere verwijzing waarschijnlijk een betekenis. In de eerste aflevering van seizoen twee bezoekt Ray Valcoro (gespeeld door Colin Farrell) het huis van een vermiste man: Ben Caspere. Zijn enorme collectie erotische kunst komt goed in beeld en van één schilderij weet ik zeker de maker: Terry Rodgers.
Dit is de scene (hou je muis boven het plaatje zodat het gifje beweegt):
Het is een groot olieverfschilderij van… tja, van wat eigenlijk? Vier halfnaakte, realistisch geschilderde mensen. Drie van hen hebben een drankje in hun handen, en op tafel staan nog wat glazen en flessen. Jetsetters, aan de sieraden te zien. Het is een groot glimmend feest van alcohol, blingbling, seks. Is dit schilderij gekozen omdat het erotisch is, en willen de makers van True Detective de kunstverzamelaar neerzetten als stout of pervers? Later blijkt inderdaad dat de man die vermist is, specifieke seksuele voorkeuren heeft, die hier alvast duidelijk worden gemaakt door zijn kunstsmaak te belichten. Na aflevering drie weet ik het zeker: seksualiteit is een van de grote thema’s van dit seizoen. En laten we niet vergeten dat het een serie van HBO is, de zender die ook Game of Thrones maakt, dus naakt en geweld waren sowieso te verwachten.
Is dit alles?
Deze sexy mensen van Rodgers zijn dus in beeld om het personage Caspere, de city manager van Vinci, te typeren als geile bok. Maar is dat alles? Dat zou een teleurstelling zijn, want dan is de betekenis van de aanwezigheid van dit schilderij nogal in your face. En het wordt er nog eens extra bovenop gelegd als detective Ani Bezzerides (Rachel McAdams) in de luxe ville concludeert dat de eigenaar ‘really thought about fucking a lot’. Ja hè hè…
Toch verwacht ik van de makers van True Detective iets meer verborgen symboliek. Want waarom Terry Rodgers tonen als ieder naakt goed was geweest? Ik mailde Torch Gallery uit Amsterdam om te vragen wat voor soort mensen doorgaans de schilderijen vol hedonistische taferelen van Rodgers kopen. Maar helaas… ik kan Caspere niet in een hokje plaatsen. Dat hokje blijkt er niet te zijn. “Er is niet één bepaald type koper, er is zelfs niet te zeggen dat het doorgaans mannen zijn, wat misschien wel de verwachting is”, aldus Emiel van der Pol van Torch.
Meer dan kitsch
Hij licht toe dat sommige mensen een Rodgers kopen omdat ze het mooi vinden, zich aangetrokken voelen tot de materiële weelde, terwijl anderen juist gaan voor het achterliggende concept. Het is namelijk niet uitsluitend kitscherige overdaad. Als je langer kijkt (want natuurlijk niet mogelijk is in tv-serie, en dus des te meer in dit blog), valt op dat je niemands ogen ziet, de man rechts is zelfs helemaal onthoofd. Zo biedt Rodgers geen ‘kijkje in de ziel’, we komen niet verder dan de ‘verpakking’ van deze mensen. Een façade, een poppenkast. Er lijkt heel veel beweging in het beeld te zitten, maar in feite gebeurt er niets. De figuren kijken elkaar niet aan, er is geen interactie. Dat zie je pas als je door die façade heen prikt. Van der Pol: “Helaas volg ik de serie True Detective niet, maar misschien dat de dubbele gelaagdheid van het werk symbool staat voor de koper. De ambitie om rijkdom te willen bezitten zonder het besef wat hier het uiteindelijke doel van is.”
De geile bok Caspere is ontvoerd. Iemand, misschien zijn ontvoerder, heeft daarbij (of daarna?) het mes gezet in zijn schilderij van Terry Rodgers. De website van Terry Rodgers leert dat het schilderij Immaculate Reflection (2006) heet. Nou, zo clean is het niet meer.
Meer weten over Terry Rodgers?