Preview @ Kranenburgh

Na een verbouwing van twee en een half jaar heropent op 12 november KRANENBURGH, culturele buitenplaats in Bergen met de expositie ‘Wonder‘. Ik nam voor Kunstbeeld een kijkje bij dit ‘wonder’ van het kunstenaarsdorp in Noord-Holland.

Op twintig minuten fietsen van Alkmaar ligt het kunstenaarsdorp Bergen, thuisbasis van deBergense school: expressionistische schilders onder wie Charley Toorop, John Rädecker en Leo Gestel. Voorheen stond de villa aan de Hoflaan bekend als Museum Kranenburgh en werd daar het werk getoond van de Bergense school. Directeur Kees Wieringa benadrukt dat het museum met de nieuwbouw “een nieuw hoofdstuk” moet inluiden in de geschiedenis van het kunstenaarsdorp. Vandaar de nieuwe naam: ‘KRANENBURGH, culturele buitenplaats’. Wieringa vertelt tijdens de persvoorbezichtiging: “Traditionele musea maken tentoonstellingen met kunstwerken uit hun depot. Wij willen meer doen dan dat. Natuurlijk maken we ook tentoonstellingen, maar we zijn ook een ‘lees- en luistermuseum’; we organiseren bijvoorbeeld lezingen en concerten. In februari komt het Concertgebouworkest hier optreden.”
Om te laten zien dat Bergen ook nu nog belangrijk is voor kunstenaars, hebben Martijn EngelbregtAwoiska van der Molen en andere kunstenaars die in de omgeving wonen, opdrachten gekregen een nieuw werk te maken. Van der Molen heeft haar grootste foto ooit gemaakt, en Engelbregt gaat met de inwoners een project realiseren rondom de Bergense kuststrook.

Lees verder op de www.kunstbeeld.nl