Interview over Chambres des Canaux

Sophia Zürcher | De grachten in Amsterdam bestaan vierhonderd jaar. ‘Chambres des Canaux’ (1 t/m 17 november 2013) viert dit jubileum met een tentoonstelling in diverse grachtenpanden. Ik sprak voor Kunstbeeld curator Siebe Tettero in zijn kantoor aan de Keizersgracht: “We zijn een raar volkje!”

Siebe Tettero, foto: Philip Riches

‘Chambres des Canaux: The Tolerant Home, 400 years of Liberal Culture in Amsterdam’ is geïnspireerd op de tentoonstelling ‘Chambres d’Amis’ die Jan Hoet in 1986 samenstelde. Hoet exposeerde in 1986 eigentijdse kunst in privéwoningen in Gent. In 2013 nestelt de kunst zich in Amsterdamse grachtenpanden. Curator en kunstadviseur Siebe Tettero koos werken van onder anderen Marlene Dumas, Atelier van Lieshout, Germaine Kruip, Ina van Zyl en Fiona Tan  voor de expositie ‘The Tolerant Home’.

Hoe bent u begonnen aan ‘Chambres des Canaux: The Tolerant Home’?

“Ik vroeg mij af wat specifiek is aan de bloei van Amsterdam en de grachtengordel vierhonderd jaar geleden. De handelsgeest? Het waren niet zozeer de Nederlanders die uiting gaven aan die handelsgeest, maar de groep mensen die in de zestiende eeuw in Amsterdam werkten en leefden: Nederlanders, maar ook Portugese joden, protestantse vluchtelingen uit Antwerpen enzovoorts. Het was een mix van industrious people. Volgens mij heeft Nederland dus niet een Gouden Eeuw beleefd door de handelsgeest, maar door de tolerantie.”

“‘The Tolerant Home’ gaat over de vreemde Nederlandse tolerantie: in het thuisfront zijn we redelijk consistent in die tolerantie, maar internationaal hebben we een zeer bevlekt verleden. Nederland heeft de meeste slaven verhandeld en heeft in Indonesië flink huisgehouden. We doen het zo nu en doen rigoureus fout, maar ook vaak goed. De manier waarop we met mensen omgaan is heel interessant. We zijn een heel raar volkje.”

Lees verder op de website van Kunstbeeld