Interview over online kunstbeurs Art Global

Online kunst kopen, zijn we daar klaar voor? Art Global gelooft van wel. Op 7 september ging Art Global Fair van start: de eerste online kunstbeurs die vanuit Nederland wordt georganiseerd. Ik sprak voor Kunstbeeld met de initiatiefnemers.

Ik spreek Menno Pijpers (1990) en Pim Baljon (1990) in Dudok Rotterdam. Hier kwamen de twee commerciële economen in december 2012 voor het eerst bij elkaar om hun plannen voor Art Global Fair te bespreken. Het begon met een idee van Baljon om via het internet topkunst te verkopen. Pijpers, die twee jaar in de galerie Albus Lux heeft gewerkt, had ervaring in de kunstwereld. “Ik heb jaren in de galerie meegelopen, ik ging naar beurzen, zag de problemen waar galeries tegenaan kunnen lopen.” Baljon vult aan: “Pijpers spreekt de taal van de galeries, en ik zag de kant van de marketing.”

Menno Pijpers (l) en Pim Baljon
Menno Pijpers (l) en Pim Baljon

Is Art Global Fair een beurs of een webwinkel?

Baljon: “Uiteindelijk bieden wij galeries een platform waar zij hun kunstwerken kunnen aanbieden en waar direct gekocht kan worden. In die zin is Art Global dus een webwinkel, wij bieden 365 dagen per jaar kunst aan. Het is tegelijkertijd een beurs, omdat de galeries centraal staan en omdat websitebezoekers door de website kunnen browsen alsof het een beurs is, en zo in aanraking komen met veel verschillende kunstwerken en galeries. We richten ons op zowel beginnende als gevestigde verzamelaars. De prijzen variëren van 500 tot 26.500 euro. We willen bovendien een aantal keer per jaar een ‘special fair’ van vier dagen openen met een speciaal thema, om het tijdelijke karakter van een beurs op te roepen.”

Pijpers: “Daarnaast gaan we inhoudelijke context bieden, door kunstkenners uit te nodigen editorials te schrijven. Op die manier willen we mensen inzicht geven in bepaalde kunst, het verzamelen van kunst of rondom het thema van zo’n special fair.”

Klik hier om de rest van het interview te lezen