Verwacht: Waarom ik kunst maak…

Waarom ik kunst maak...In september 2013 verschijnt Waarom ik kunst maak… een bundeling van veertien interviews die de afgelopen jaren in Kunstbeeld stonden. Mijn interview met Tinkebell staat hier ook in.

Katinka Simonse (1979) noemt zich sinds haar twaalfde Tinkebell (liefst gespeld als TINKEBELL.), als reactie op een vervelend meisje uit haar klas dat zich van de een op de andere dag Annabel in plaats van Anne liet noemen. Na aan het SintLucas in Boxtel vakken reclamefilosofie en kleurenpsychologie te hebben gevolgd, besloot zij alleen nog roze kleding te dragen: “In één week leerde ik bij reclamefilosofie dat als je wilt dat mensen je onthouden, je consequent in iets moet zijn. En bij kleurenpsychologie leerde ik dat roze in geen enkele cultuur een negatieve connotatie heeft. Sindsdien doe ik iedere maand een kleurenwasje.” Tinkebell studeerde in 2005 af in design aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. SAVE the snails was te zien in kindermuseum Villa Zebra in Rotterdam.

Waarom heb je aangifte gedaan tegen het AD?
“Ik heb aangifte gedaan tegen smaad en laster. De journaliste van het AD zei al vóór publicatie tegen een museummedewerker: “Als ik Tinkebell ergens in een lijstje zie staan, voel ik aan mijn water dat er een rel komt, dus kan ik net zo goed schrijven dat er al een rel is.” Dat is niet de bedoeling, want dan gaat het niet meer over het werk.”

Maar het AD schrijft toch juist over de met kralen beplakte slakken?
“De journalist had mij niet gesproken. Er was geen persbericht, geen informatie en ze had het werk niet gezien. Dus dan gaat het niet om het werk. Bovendien is er geen sprake van dierenmishandeling. We hebben bij iedere slak goed gekeken of die nog kon kruipen. Bioloog Edi Gittenberger heeft aan een columnist van NRC Handelsblad laten weten dat het geen dierenmishandeling is. Nog interessanter was dat hij haar vertelde dat de journalist van het AD hem ook had gesproken, maar zijn mening heeft ze verzwegen in haar artikel. Dat heb ik zojuist in mijn aanvullende aangifte verteld.”

Vind je het jammer dat je kunstwerk nu een juridische kwestie wordt?
“Er zijn zelfs drie kwesties! Ik heb ook aangifte gedaan tegen RTV Rijnmond en De Telegraaf. Een verslaggever van RTV Rijnmond stal twee slakken en overhandigde deze aan de Dierenbescherming. Het klinkt heel flauw om vervolgens RTV Rijnmond aan te klagen wegens diefstal, maar het is een principekwestie. Op het moment dat een verslaggever op televisie laat zien hoe hij een deel van een kunstwerk meeneemt, insinueert hij dat dat oké is. Een vrijwilliger bij de Dierenbescherming heeft tegen RTV Rijnmond gezegd dat de slakken uit hun evenwicht zijn en dat het dus dierenmishandeling is. Dat heeft het AD overgenomen en De Telegraaf heeft daar een schepje bovenop gedaan door mij te presenteren als een misdadiger: met een balkje voor mijn ogen en als ‘Katinka S’. Dus dat is weer smaad en laster.”

Een ander zou er na zo’n dramatische week verslagen bij zitten, maar Tinkebell lacht veel en lijkt vooral verontwaardigd: “Ik ben niet blij dat dit mij overkomt, maar ik ben wel blij dat deze discussie over journalistieke integriteit nu gevoerd kan worden. Dit is de zoveelste keer dat zo’n situatie wordt gecreëerd door journalisten en nu ben ik het zat! Kom maar op, ik weet nu de weg naar het politiebureau!”

Cover KunstbeeldLees de rest van het interview in het boek Waarom ik kunst maak… (te bestellen in de webshop van Kunstbeeld of te koop het boek in de betere boekhandel).
Het interview verscheen eerder in Kunstbeeld #11-2012