Lezingen over sieraden

Samenvatting van mijn lezing over Ringen
Samenvatting van mijn lezing over Ringen

Voor het Koorenhuis in Den Haag gaf ik vijf lezingen over sieraadkunst.

– De geschiedenis van het beroep van de edelsmid (van de gildes in de Middeleeuwen tot de kunstacademies nu). Welke status had de edelsmid vroeger? Hoe organiseerden edelsmeden zich? Hoe staken de opleidingen in elkaar?- De geschiedenis van het moderne sieraad (van Art Nouveau tot nu)

– Alexander Calder en kunstenaarssieraden.

– De Ring. Deze lezing bestond uit twee delen: de zegelring (van Romeinse tijd tot nu) en de verlovings- en/of trouwring. Wie gebruikten zegelringen en waarom? Wanneer ontstond het verschil tussen verlovings- en trouwring? Aan welke vinger draag je nou een trouwring?

– De Parel. Over de verschillende reputaties van de parel (van goddelijk tot truttig) en het gebruik van parels in sieraden door de eeuwen heen.