Kunst op tv, afl. 5: Luc Tuymans bij House of Cards

Waarom worden kunstwerken gebruikt in televisieseries? In deze serie blogs diep ik iedere aflevering een scene uit. Deze keer: wat doet dat boek van Luc Tuymans in House of Cards?

House of Cards, seizoen 2, aflevering 11 (chapter 24)

Ik ben nu het nieuwe seizoen (4!) van House of Cards aan het bingewatchen. Er hangt enorm veel interessante kunst in het Witte Huis. Maar ik moet vooral denken aan een fantastische scene uit seizoen 2.

Het begint zo:

 “Luc Tuymans, he’s the real thing!”

zegt Remy Danton terwijl hij door een boek bladert, in het tweede seizoen van de Netflixserie House of CardsEen zin om van te smullen, in zoveel opzichten! De Nederlandse vertaler heeft er duidelijk niets van begrepen want het wordt ondertiteld met ‘Luc Tuymans. Geweldig’.

Want dan komt het. De andere man zegt:

“Well, I’ll take your word. It’s not mine. None of it. California… You want to sell your house, your realtor decorates it. Well, one room at least.”

Keeping up appearances. Dus dan leg je quasinonchalant een boek van misschien wel de bekendste Europese schilder in je huis. En dat niet alleen, het is ook nog eens een boek over het grafisch werk van de schilder. Lekker niche, dus zeer verfijnd. De makelaar in de serie kiest dus voor Tuymans omdat hij beroemd is, en misschien vanwege een Europees sausje. Wellicht willen huizenkopers zich daarmee identificeren.

luc-tuymans-the-real-thing-house-of-cards-02

Maar waarom kiezen de makers van House of Cards nou juist voor Tuymans?

Omdat zijn thema’s, macht en het beeld, passen bij de aard van House of Cards. De serie gaat over Frank Underwood (gespeeld door Kevin Spacey, die overigens niet in deze scène voorkomt) die door heel wat politiek gekonkel president van de Verenigde Staten wil worden. Niet dat hij nou zulke goede ideeën heeft voor de toekomst van het land, maar omdat hij macht wil. En om dat te bereiken, moet hij mensen tegen elkaar uitspelen. Een moeder van een klasgenootje zei ooit: ‘Hij gaat creatief met de waarheid om’, en precies dat doet Underwood, om zo gunstig mogelijk over te komen. Hierbij alvast een wijze les van Underwood: terwijl hij wordt belaagd door journalisten wegens een rechtszaak zegt hij tegen de camera: “When you’re fresh meat, kill and throw them something fresher.”

Hier trouwens een compilatie van meer prachtige quotes van Frank ‘Democracy is overrated’ Underwood:

Terug naar Tuymans. Deze Belgische schilder maakt wat hij zelf noemt ‘authentieke vervalsingen’.[1] Hij gelooft dat hij geen nieuwe beelden kan toevoegen aan de wereld, en daarom baseert hij zijn schilderijen op foto’s. Een vervalsing is natuurlijk niet ‘echt’, en dat maakt de zin ‘Luc Tuymans, he’s the rea