koen-vermeule

Palet: Interview met Koen Vermeule

Koen Vermeule wil het zien

Een roodharige man ligt languit op de grond. Rust hij? Of heeft hij zijn laatste adem uitgeblazen? Een strohoed linksonder het olieverfschilderij verraadt de identiteit van de man. Koen Vermeule heeft niemand minder dan Vincent van Gogh geschilderd. Hij deed dit op uitnodiging van Cornel Bierens voor Arti et Amicitiae, dat in oktober een expositie aan Van Gogh als inspiratiebron wijdde. Op zijn atelier in een oude school in Amsterdam vertelt hij openhartig over zijn werkwijze en zijn onderwerpen. ‘Vincent’ (2015) blijkt zowel kenmerkend als atypisch voor Vermeule.

Kijken kijken kijken
Atypisch, want Vermeule schildert altijd wat hij ziet. Wat natuurlijk lastig is als je Van Gogh wilt schilderen. Gelukkig kende hij een jongen met een mooie rode baard en kon hij een negentiende-eeuws kostuum lenen. ‘Het was heel wonderlijk, want Van Gogh was opeens heel dichtbij’, vertelt hij enthousiast. E