The Family of Man

Family of ManIk bezocht de tentoonstelling ‘The Family of Man’ in Château de Clervaux.  Deze tentoonstelling werd door Edward Steichen samengesteld in 1955 voor het MoMA, maar is sinds deze zomer permanent te bewonderen in Luxemburg.

Sophia Zürcher | Het kasteel is gerenoveerd, de foto’s zijn gerestaureerd. Deze maand heropende in Clervaux in Luxemburg de wereldberoemde tentoonstelling ‘The Family of Man’, samengesteld door Edward Steichen in 1955.

Zingen en honger lijden

Fotograaf Edward Steichen maakte in 1955 voor het Museum of Modern Art in New York een tentoonstelling waarmee hij wilde aantonen dat alle mensen gelijk zijn. Hij vroeg mensen uit de hele wereld foto’s in te sturen en selecteerde uiteindelijk 503 foto’s uit 273 landen. Hij koos foto’s van grote namen als Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Dorothea Lange en Robert Doisneau, maar ook amateuropnames. Vervolgens deelde hij de foto’s thematisch in. Hij liet zien dat overal ter wereld mensen trouwen, werken, zingen en dansen, maar ook honger lijden, rouwen en sterven. Deze boodschap over ‘de essentiële eenheid van de mensheid over de hele wereld’ klinkt misschien sentimenteel, maar je moet niet vergeten dat Steichen deze tentoonstelling maakte tijdens een specifieke historische context; in de Verenigde Staten, tijdens de Koude Oorlog. Met zijn tentoonstelling protesteerde Steichen tegen oorlog. Het werd een groot succes. ‘The Family of Man’ ging op wereldtour, en was onder meer te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam in 1956 en reisde zelfs in 1959 naar Moskou. Naar schatting hebben meer dan negen miljoen mensen de tentoonstelling toentertijd gezien.

Renovatie en restauratie

Steichen, zelf in Luxemburg geboren, liet ooit vallen het kasteel van Clervaux als een goede permanente